20100404

FELDA HULU SELANGOR DAPAT PERUMAHAN RM32 JUTA

MALAYSIAKINI


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini berkata, kerajaan telah bersetuju untuk membina sebuah lagi Projek Perumahan Warga Felda untuk Gugusan Sg. Dusun di daerah Hulu Selangor.

"Kerajaan sedar tentang keperluan dan permintaan generasi baru yang tinggal di dalam rancangan yang memerlukan rumah kediaman,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di Kuala Kubu Baru hari ini.

Sebelum itu, Najib yang mempunyai jadual padat di Hulu Selangor hari ini telah merasmikan majlis pecah tanah tapak perumahan generasi kedua Felda di Felda Soeharto yang merupakan sebahagian daripada Gugusan Felda Sungai Dusun.

Dalam kenyataan itu, Najib berkata, projek yang akan dilaksanakan itu terletak di kawasan Felda Soeharto di kawasan seluas 14 hektar yang melibatkan pembinaan sebanyak 250 unit rumah dan menelan belanja kira-kira RM32 juta.

Najib berkata, rumah yang akan dibina ini adalah berkonsep mampu milik terdiri daripada rumah kos rendah dan kos sederhana rendah yang mempunyai tiga bilik.

Harga setiap unit ditetapkan RM42,000 bagi rumah kos rendah dan RM75,000 bagi rumah kos sederhana rendah

"Warga peneroka boleh memiliki rumah melalui pembiayaan daripada institusi kewangan dan bagi mereka yang tidak mendapat pembiayaan, mereka boleh memiliki rumah melalui skim sewa beli," katanya.

Beliau berkata projek perumahan ini adalah sebahagian daripada komitmen dan keprihatinan kerajaan dalam usaha membantu generasi baru Felda memiliki rumah yang selesa.

Hasil daripada jualan rumah ini tidak dapat menampung kos pembinaan dan kerajaan terpaksa membiayai kos infrastruktur berjumlah RM20,000 seunit yang terdiri daripada kos sistem kumbahan, perparitan, jalan, tiang lampu, tempat rekreasi dan seumpamanya," katanya.

Najib berkata sehingga kini kerajaan telah pun menyiapkan 1,357 unit rumah di empat lokasi dengan kos berjumlah RM54.8 juta dan telah diduduki oleh warga peneroka.

Sebanyak 1,326 unit lagi sedang dalam pembinaan melibatkan perbelanjaan sebanyak RM118.8 juta dan dijangka siap secara berperingkat dalam tahun ini, katanya.

Beliau berkata kerajaan sentiasa meneliti keperluan dan permintaan daripada warga FELDA untuk membina lebih banyak unit rumah di tanah rancangan selaras dengan iltizam kerajaan mempertingkatkan kualiti hidup masyarakat rancangan di seluruh negara

KOMEN PENCATAT

Banyak perumahan yang dibina kononnya untuk generasi baru Felda, tapi sebenarnya dimiliki oleh kakitangan Felda itu sendiri. Sebagai contoh Felda Jaya Raja Alias, berapa ramai anak peneroka yang mendiami perumahan tersebut berbanding kakitangan Felda?

Keperluan yang lebih utama adalah kembalikan hak peneroka. Sejak sekian lama Felda menipu peneroka dengan memberi nilaian perahan minyak sekadar 17%-19%. Sedangkan kilang sawit swasta mampu membeli dengan perahan 20%-22%. Perbezaan % ini amat bernilai, sekurang-kurangnya sehingga RM 50/Tan. Diandaikan seorang peneroka memperolehi hasil 10Tan sebulan, bermakna pemeroka kehilangan RM 500/bulan. Dalam tempol 30 tahun, duit peneroka yang telah diambil oleh Felda sebanyak RM180,000 seorang peneroka.Kalau seluruh Malaysia... Sebab itu Felda kayaraya, peneroka tetap melarat.

Felda Sungai Buaya juga di hulu Selangor telah ditipu oleh pemaju. Saya cabar DS Najib, selesaikan permasalahan mereka, kembalikan semula hak mereka, RM 32 juta itu lebih memberi manfaat buat Felda Sungai Buaya.

Pencatat tidak yakin Felda masih mempunyai duit. DS Najib sudah habiskan??? RM 11 juta hak Felda Kemahang 3 pun masih belum dibayar....

No comments:

Post a Comment