20091023

Dulu, Kini dan Ada Kesudahanannya....

Mahkamah Majistret Kuala Lumpur semalam menjatuhkan hukuman enam bulan penjara dan denda RM3,000 ke atas Tian Chua, Ahli Parlimen Batu dituduh menggigit seorang anggota polis dan menghalangnya daripada menjalankan tugas.

Pencatat maklum ianya adalah keputusan terpilih bagi melunturkan semangat juang membela rakyat tertindas. Pencatat pasti marhaen pasti geleng kepala dengan keputusan tersebut.

Perlu diingat bahawa insiden tersebut berlaku berpunca daripada tiada tolak ansur pihak Polis terhadap beliau yang melakukan tangkapan tersebut bertujuan provokasi politik.

Ia bukan sautu yang baru terhadap Tian Chua dan pemimpin Pakatan Rakyat lainnya. Sebelum ini rakaman tulen tersedia di You Tube bagaimana pihak Polis melakukan provokasi politik melampaui batas.

Pencatat ingin mengimbau bagaiman Datuk Seri Anwar Ibrahim dibelasah oleh Ketua Polis Negara dan kita lihat bagaimana Mahkamah melindungi Polis.

Seterusnya anakbangsa terus menyaksikan pihak berkuasa meletakkan logo UMNO semasa menjalankan tugas.Alangkah elok jika ditopi Polis tersemat logo UMNO.

Kerajaan perlu ditukar bagi memertabatkan institusi mahkamah dan keselamatan negara.

No comments:

Post a Comment