20100525

Malaysia setuju serah tanah KTMB di SingapuraMalaysia setuju serah tanah KTMB di Singapura
Mei 24, 10 5:28pm

Malaysia bersetuju memindahkan stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjong Pagar di Singapura ke Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) menjelang 1 Julai 2011.

Malaysia akan juga menempatkan kemudahan kastam, imigresen dan kuarantin (CIQ) kereta apinya di WTCP.

Keputusan itu dicapai pada pertemuan Datuk Seri Najib Razak dan rakan sejawatannya dari Singapura Lee Hsien Loong di Hotel Shangri-La Hotel di Singapura.Pada sidang akhbar bersama itu, kedua-dua pemimpin berkenaan berkata tanah yang akan dikosongkan itu akan dimajukan oleh sebuah syarikat usaha sama Malaysia-Singapura dikenali M-S Pte Ltd yang akan ditubuhkan sebelum 31 Dis tahun ini.

Syarikat itu melibatkan Khazanah Nasional Berhad dari Malaysia yang akan memegang 60 peratus kepentingan, dan Temasek Holdings Limited, cabang pelaburan kerajaan Singapura, yang akan memegang baki 40 peratus ekuiti dalam syarikat usaha sama itu.

Menurut satu kenyataan bersama, pertemuan Najib dan Lee banyak berkisar kepada Perkara-perkara Dipersetujui (PoA) mengenai tanah KTMB di Singapura yang menjadi penghalang kepada hubungan baik antara kedua-dua negara.

Tana
h KTMB di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands serta tiga keping tanah tambahan di Bukit Timah, yang kesemuanya berjumlah 271 hektar, akan diserahkan kepada syarikat berkenaan untuk dimajukan.

Menurut kenyataan berkenaan, tanah-tanah yang dimajukan itu boleh ditukar, berdasarkan nilai masing-masing, dengan tanah di Marina South dan Ophir Rochor di Singapura.

Kedua-dua negara akan membuat penilaian masing-masing, dan Lee dijangka melawat Kuala Lumpur dalam tempoh sebulan ini, dengan cadangan mengenai penukaran tanah itu untuk pertimbangan Malaysia.

Bernama

NOTA PENCATAT:

PM malaysia Najib Tun Razak memperjudikan tanah Malaysia kepada Singapura. Rakyat Malaysia masih berdiam diri. Bangsat sungguh Malaysia memiliki Perdana Menteri bernama Najib. Tergamak menggadaikan tanah kita kepada Singapura. Inilah satu-satunya Perdana Menteri terBODOH didunia. Belum ada pemimpin didunia yang seBODOH Najib. umNO/BN kami cabar bangkit halang PM yang BODOH ini.

AYUH RAKYAT MALAYSIA... Bangun bangkit menghalang keputusan Najib ini. Esok kita beramai-ramai buat laporan polis di Central JB jam 10.00 pagi. hebah-hebahkan. Ini tanggung jawab wajib semua pihak. Tindakan Najib mesti dibayar dengan menjatuhkan umNO/BN. Tiada kompromi lagi, sebelum lebih banyak kerosakkan dilakukan oleh sibangsat ini. Ayuh... bangun... sertai kami...

No comments:

Post a Comment